Cele mai bune cearsafuri de pat e bine sa nu fie alese dintr-un impuls de moment! Iata unul dintre primele criterii de care sa tii cont atunci cand, pe lista de cumparaturi se regasesc lenjeriile de pat.
Poate ca esti tentat de modelul cearsafului sau de pretul sau mic, dar nu e cazul sa faci o achizitie doar ghidandu-te dupa aceste aspecte. Materialul din care sunt confectionate cele mai bune lenjerii de pat, dimensiunea acestora, dar si croiala sunt, pe langa pretul mai mult sau mai putin competitiv si design – in ton cu preferintele tale cromatice, aspecte pe care te sfatuim sa le iei in seama.
Stiai ca, pentru prima oara, expresia cearsaf de pat sau lenjerie de pat a fost utilizata abia prin secolul al XV-lea?
In mod traditional, cearsafurile erau albe si confectionate din bumbac si in. In zilele noastre, la mare cautare, pe langa cearsafurile din bumbac si in, sunt si cele din matase, in diverse culori senzuale.
Dar pana la discutia despre materialele, descopera cat este de important pentru sanatate sa te odihnesti bine, noapte de noapte, si cum reusesti sa faci acest lucru si cu ajutorul unui cerceaf de calitate.
Asadar, pentru ca somnul sa fie perfect, e nevoie sa ai pe pat o lenjerie care sa-ti placa, cu care sa rezonezi.
Stiai ca sunt persoane care, atunci cand pleaca in concediu, de exemplu, isi iau cu ele lenjeria de pat preferata? Probabil ca acestea doresc sa fie insotite chiar si in vacanta de sentimentul de confort pe care li-l ofera propriul cearsaf. Poate parea ciudat, dar nu e nimic nenatural in a isi dori asta. Pana la urma, la ce duce un somn odihnitor, daca nu la un organism sanatos?
Sa nu uitam de beneficiile somnului de sapte – opt ore pe noapte, despre care Matthew Walker, in celebra sa carte “Despre somn”, spune ca este obligatoriu daca vrem sa fim mai sanatosi – fizic si emotional. “Un studiu european de amploare, facut pe 25.000 de persoane a demonstrat ca un somn mai scurt de sase ore pe noapte se asociaza cu o crestere de 40% a riscului de imbolnavire de cancer, comparativ cu cei care dorm cel putin sapte ore.” Asadar, pe scurt, somnul suficient si odihnitor egal cu o viata mai sanatoasa.
Iti spuneam, intr-un alt articol, care sunt cele mai bune saltele de pat. In randurile urmatoare, te vom incuraja sau te vom ghida
Cum sa alegi cel mai bun cearsaf
si
Care sunt materialele recomandate pentru cearsaf
dar si
Cum se intretin cearsafurile pentru a te bucura de ele mai mult
Cum sa alegi cel mai bun cearsaf
Ai crede ca e floare la ureche, ca nu e mare lucru sa alegi ce cearsaf sa pui pe patul sau canapeaua in care dormi noapte de noapte. Realitatea este, dupa cum notam si mai sus, ca nu trebuie sa faci alegeri pripite ci e indicat sa studiezi un pic piata.
In primul rand, stabileste care este tipul de cearsaf de care ai nevoie. Da, exista mai multe tipuri de cearsafuri, iar acestea sunt urmatoarele (in ordinea popularitatii de care se bucura):
Cel mai bun cearsaf neted
VEZI DETALII SI PRETAcesta este cearsaful cel mai des intalnit in dormitoarele multora dintre noi. Fie ca vorbim despre cearsaful neted dedicat unui pat matrimonial, fie ca ne referim la unul care se potriveste unui pat de o persoana, acest model cu croiala simpla este cel mai usor de manevrat. Bineinteles, alegerea sa nu trebuie facuta la intamplare.
E bine sa cunosti dimensiunile saltelei, pentru ca, daca vei cumpara un cearsaf prea mic pentru aceasta, nu-l vei putea folosi asa cum trebuie. In schimb, daca modelul ales este mai mare decat salteaua, nu e nicio tragedie, deoarece poate fi ajustat prin introducerea colturilor si marginilor sub saltea. In acest sens, specialistii recomanda ca dimensiunile cearsafului neted sa fie cu circa 40 de cm mai mari decat cele ale saltelei pe care urmeaza sa fie intins.
Un model de cearsaf neted testat si recomandat de noi este cearsaful de pat Percale Pikolin. Datorita calitatii materialului din care este realizat, dar si a simplitatii formei si designului, acesta este considerat de multi ca fiind cel mai bun cearsaf de pat. Pana la urma iata ca lucrurile simple castiga teren in fata celor sofisticate.
Bineinteles, diferenta este data, cel putin in acest caz, si de calitate si renumele brandului in sine, caci Pikolin reprezinta un nume in industria dedicata somnului. Brandul Pikolin si-a inceput traseul ascendent inca din anul 1948 ca o mica fabrica de saltele pentru pat, devenind azi lider pe piata spaniola. Condusi nu de faima, ci mai ales de valorile si obiectivele atent stabilite, cei de la Pikolin reusesc sa imbine cu pricepere calitatea materialelor cu designurile minimaliste, ramanand conectati cu toate inovatiile din domeniu, spre a crea produsele perfecte de care oamenii au nevoie pentru a se bucura de somnul perfect.
Ce ne-a placut la cearsaful de pat Percale Pikolin:
- raport bun calitate – pret;
- materialul din care este confectionat, si anume bumbac percale (despre care poti afla mai multe in sectiunea din articol dedicata materialelor din care sunt confectionate cearsafurile de pat);
- culoarea alba care denota simplitate, puritate, dar si eleganta, in acelasi timp;
- nu necesita calcare (trebuie intins foarte bine dupa spalare, pentru a se evita aparitia cutelor inestetice);
- este disponibil spre comercializare in cinci variante de marimi, si anume: 150*260 cm, 220*260, 240*260, 260*260, 260*280.
Ce nu ne-a fost pe plac:
- desi noi nu vedem asta ca pe un aspect negativ, exista persoane care nu prefera cearsafurile de culoare alba, asadar, mai multe variante de culoare ar putea satisface si gusturile altora.
Cearsaf cu elastic vs cearsaf elastic
Nu la fel de laudat precum cel neted, cearsaful cu elastic acopera si el destul de bine salteaua. Cu ajutorul benzilor elastice de la colturi/margini, se fizeaza bine pe aceasta, dar acopera doar partea superioara, nu si baza ei. Daca vrei un grad mai mare de acoperire, dar si de fixare, atunci reorienteaza-te catre un cearsaf elastic. In cazul acestuia, materialul din care este confectionat este elastic, inclusiv sistemul de prindere de pe margini. In plus, daca il selectezi la dimensiunea potrivita saltelei tale, se va plia perfect pe aceasta, iar tu te vei bucura de confortul asteptat. Vorba `ceea: dai un ban, faci alegerea potrivita si dormi neintors pana dis-de-dimineata!
Cel mai bun cearsaf cu elastic
VEZI DETALII SI PRETDaca te intrebi care este cel mai bun cearsaf cu elastic, afla ca Essential SS Dormeo este pe primele pozitii in top!
Am descoperit ca gradul de fixare la nivelul saltelei este unul ridicat. In plus, chiar daca te misti in pat de colo-colo, Essential SS Dormeo nu se clinteste, ci ramane fixat de saltea, bine intins si nici nu formeaza acele cute enervante pe care alte cearsafuri le capata de cum au fost asezate pe pat. Bineinteles, un rol pozitiv in acest sens il are materialul de calitate din care este confectionat acest renumit cearsaf cu elastic: 100% bumbac!
Ce ne-a placut la Essential SS Dormeo:
- raport bun calitate – pret;
- fixare ferma pe saltea datorita faptului ca aer elastic in toate cele patru colturi;
- disponil in sapte variante de marime;
- disponibil in patru variante de culoare (piersica, albastru deschis, albastru inchis si alb);
- material respirabil, de calitate, hipoalergenic, antistatic, racoros vara si calduros iarna;
- usor de intretinut, se spala in masina la 60 de grade;
Ce nu ne-a fost pe plac:
- din fericire, nu am gasit niciun punct negativ acestei piese atat de esentiala in dormitoarele noastre.
Cel mai bun cearsaf patru anotimpuri
VEZI DETALII SI PRETDesi cearsaful de la Dormeo este un must have in orice dormitor, un alt cearsaf cu elastic se regaseste pe o pozitie inalta din topul preferintelor noastre. Este vorba despre cel mai bun cearsaf patru anotimpuri din bumbac jersey, intr-un culoare vesela si moderna, care da o tenta tinereasca oricarui dormitor in care se va afla.
Ce ne-a placut:
- confectionat dintr-un material foarte prietenos cu pielea;
- culoare vesela;
- se fixeaza bine pe saltea;
- nu necesita calcare.
Ce nu ne-a fost pe plac:
- pe site exista doar intr-o singura varianta de marime.
Cel mai bun cearsaf plic
VEZI DETALII SI PRETDaca tot am adus vorba despre cearsaful plic, hai totusi sa nu lasam in totatalitate pilotele deoparte si sa le invelim confortabil intr-unul dintre cele mai bune cearceafuri dedicate lor: cearsaf de pilota Mimosa.
Chiar si numele ce i-a fost atribuit te poarta cu gandul la ceva fin si delicat, asa cum trebuie sa fie, practic, orice cearsaf sau lenjerie de pat. Cearsaful de pilota Mimosa face parte din colectia bradului spaniol Happy Friday recunoscut pentru obiectivul sau de a transforma locuintele in care se regaseste in cele mai calde si primitoare locuri. Calitate de prima clasa, design stilat si atragator, imprimeu vibrant, iata doar cateva dintre atributele cu care a fost inzestrat acest cearsaf.
Ce ne-a placut:
- model atragator in nuante calde, moderne;
- inchidere cu nasturi, ceea ce-l face usor de manevrat;
- usor de curatat/intretinut la program scurt de 40 grade;
- material de calitate superioara;
- vine in trei variante de marime, si anume 155*220 cm, 200*200 cm, 220*220 cm.
Ce nu ne-a fost pe plac:
- pretul este destul de ridicat.
Cearsaf pana la podea
Am vazut in unele camere de hotel, mai sofisticate sau chiar mai conservatoare, ca inca se poarta utilizarea acestui tip de cearsaf. Si nu doar in camere de hotel, ci si in dormitoarele cu tenta luxoasa se regaseste cearsaful lung pana la podea, care acopera intreaga saltea plus picioarele patului. De cele mai multe ori, acest tip de cearsaf face parte dintr-un set de lenjerie si fie se asorteaza in design cu restul pieselor incluse aici, fie este monocrom.
Cearsaf impermeabil – a nu se confunda cu protectia pentru saltea, care este confectionata dintr-un material mai gros. cearsaful impermeabil este realizat din bumbac sau flanel si prezinta un strat impermeabil pe spate, cu rol in protejarea saltelei impotriva umezelii. Se fixeaza de saltea in aceeasi maniera precum cerceaful cu elastic.
Dupa ce ai stabilit ce tip de cearsaf doresti si care este dimensiunea potrivita, acorda putina atentie materialului din care este confectionat cearsaful, caci acest aspect conteaza si el foarte mult.
Care sunt materialele recomandate pentru cearsaf
Iti spunem de la bun inceput ca nu incurajam achizitionarea cearsafurilor din materiale sintetice, desi acestea par a fi cele mai accesibile ca pret. Durabilitatea in timp a acestora este indoielnica, iar acele materiale sintetice, desi pot beneficia de cusaturi si finisaje perfecte sau de modele moderne, pot provoca alergii la nivelul pielii.
De aceea, recomandarea noastra numarul 1 este bumbacul, dar si variantele bumbac ranforce, bumbac percale si bumbac satinat. L-am lasat pe cel satinat pe ultima pozitie, pentru ca, desi cearsafurile din acest material sunt, de cele mai multe ori, foarte frumoase ca aspect, acestea nu se fixeaza la fel de bine pe pat, pe saltea, cum sunt cele din bumbac renforce, de exemplu.
De ce bumbacul?
Simplu. Pentru ca este nu doar cel mai renumit material, dar si cel a caror calitati se preteaza a fi utilizate in beneficiul somnului odihnitor. Vorbim despre un material placut la atingere, bland cu pielea, confortabil, rezistent.
Aminteam mai sus de bumbacul renforce. Ei bine, acest tip de material este preferat de catre multi, fiind un material confortabil, dens si foarte durabil in timp, neschimbandu-si aspectul dupa mai multe spalari.
Alte detalii si aspecte foarte importante despre materialele din care pot fi confectionate cearsafurile, gasesti in articolul dedicat lenjeriilor de pat.
Cum se intretin cearsafurile pentru a te bucura de ele mai mult
Etichetele care insotesc cearsafurile au un rol prestabilit si nu te instiinteaza doar ca materialul din care acestea sunt alcatuite este unul de calitate, ci si cum sa ai grija asa cum trebuie de noile tale achizitii.
Caci, da, de cele mai multe ori multi omit sa citeasca eticheta si, de exemplu, spala cearsaful la o temperatura gresita sau il calca, atunci cand acest lucru nu este indicat. Asadar, ca sa te bucuri de cearsafurile cumparate pentru somnul tau dulce pentru cat mai multa vreme, ai grija de ele asa cum sta scris pe eticheta fiecaruia in parte. Caci fiecare material are nevoile sale. Ia seama de detergentul recomandat, precum si la cate grade trebuie spalat si ce ciclu de spalare este indicat (scurt, lung, mediu).
Cand alegi detergentul, orienteaza-te ca acesta sa fie eficient pentru curatarea lenjeriei, dar si bland cu pielea ta. Nu utiliza inalbitor daca eticheta nu mentioneaza acest aspect. Fii atent la temperatura de calcare – eticheta iti indica si acest lucru. Daca ai cearsafuri din bumbac, acestea vor fi calcate la o temperatura mai inalta, pliate atent si depozitate intr-un loc din dressing/comoda/sifonier/dulap dedicat lor. Schimba si spala cearsafurile fie saptamanal, fie o data la doua saptamani.
In loc de concluzie
Odihna de calitate si acel somn dulce cu vise placute la care cu totii ravnim, se intampla doar intr-un mediu in care domnesc linistea, curatenia si siguranta. Depinde doar de tine cum ti le creezi. Speram ca sfaturile noastre sa te ajute in a dormi usor, in confortul casei tale dragi.