Somnul de calitate este esential pentru o viata sanatoasa. Si nu este deloc un cliseu. Stii si tu foarte bine cat de rau te simti dupa o noapte in care te-ai foit de pe o parte pe alta incercand sa adormi. Nu te poti concentra la sarcinile pe care le ai la serviciu, ai o stare de nervozitate si poftesti la dulciuri si mancaruri nesanatoase. Si acestea sunt doar cateva dintre efectele pe termen scurt. Imagineaza-ti ce efecte poate avea lipsa somnului asupra organismului pe termen lung.
Cu totii am trecut si trecem prin asta. Insa, din fericire, exista mici trucuri care te pot ajuta sa adormi mai usor si sa te bucuri de un somn odihnitor. Le-am testat si vrem sa le impartasim si cu tine.
Urmeaza o rutina de seara
Stilul de viata haotic, stresul de zi cu zi, prea mult timp petrecut in fata ecranelor si lipsa unei rutine de seara, care sa te pregateasca pentru orele de odihna sunt principalii factori care genereaza tulburarile de somn.
Crearea unei rutine de seara nu doar ca va aduce un strop de relaxare in viata ta, insa te va ajuta sa dormi mai bine.
Incepe prin a-ti stabili un orar de somn – ora la care vrei sa te trezesti va influenta ora la care trebuie sa dormi. Tine cont de faptul ca 8 ore somn nu iti vor garanta ca te vei trezi fresh. Secretul consta in trezitul intre doua cicluri de somn. In mod normal, in fiecare noapte, o persoana are 5-6 cicluri de somn fiecare ciclu avand o durata de aproximativ 90 de minute. Pentru ca aceste cicluri sunt impartite la randul lor in mai multe etape, trezirea in mijlocul unui ciclu iti va garanta o zi in care vei spune nu am dormit bine azi-noapte.
Revenind la rutina de seara, te va ajuta sa nu petreci timp in fata televizorului, a laptopului sau a telefonului inainte de a adormi. Filmuletele amuzante par o metoda de relaxare inainte de somn, insa nu vor face decat sa iti oboseasca ochii si mintea. Inlocuieste aceasta activitatea cu citirea catorva pagini dintr-o carte sau o revista.
O modalitate de a-i spune corpului ca este timpul pentru somn este sa faci o baie calda in care sa te rasfeti cu aromele preferate. Imbraca-te in pijamale comfortabile si bucura-te de seara ta alaturi de un ceai cald. Garantat somnul nu va intarzia sa apara.
Creaza un mediu relaxant
Cand vine vorba de un somn odihnitor, mediul in care dormi este foarte important. Detaliile mici pot face diferente enorme pentru calitatea somnului.
Cu totii suntem diferiti, asa ca mediul ideal pentru un somn odihnitor poate fi diferit de la o persoana la alta. Cu toate acesta, cateva aspecte sunt valabile pentru toti.
Asigura-te ca dormitorul tau este ordonat. Dormitorul este oaza ta de relaxare, spatiul tau zen unde vrei sa te bucuri de liniste.
Aeriseste intotdeauna camera inainte de somn. Aerul curat favorizeaza un somn odihnitor.
Seteaza temperatura corecta. Aici este o intreaga dezbatere. Unele persoane prefera o incapere mai calduroasa, alte dorm mai bine cand este mai racoare.
Temperatura optima pentru un adult este de 19 grade, dar este OK si daca preferi un spatiu mai calduros.
Investeste intr-o perna de calitate
Cred ca nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa adoarma imediat ce a pus capul pe perna, nu-i asa?
Ei bine, daca, in medie, pentru a adormi ai nevoie de 15 minute din momentul in care te-ai pus in pat, o perna de calitate poate face minuni. De ce? Pentru ca iti asigura o pozitie corecta de dormit. A doua zi te vei trezi fara dureri de cap, gat sau spate.
In plus, iti poti alege perna si personaliza somnul in functie de pozitia preferata in care dormi de fel. Iar pernele moderne sunt confectionate din materiale hipoalergenice care iti asigura un mediu de odihna curat, departe de factori care iti pot provoca alergii.
Totusi, cu atat de multe modele existente pe piata, sa alegi cea mai buna perna de dormit poate fi complicat. Iti venim in ajutor cu un articol despre cele mai bune perne de dormit pe care te invitam sa il citesti.
Alte modalitati prin care te poti bucura de un somn bun:
- Fa miscare in timpul zilei. Chiar daca alegi sa mergi pe jos cateva zeci de minute, sa alergi, sa mergi la sala, sa faci yoga sau stretching, miscarea iti va asigura un somn linistit precum al unui bebelus.
- Incearca aromaterapia. Este o tehnica frecvent folosita de catre cei care au probleme cu somnul pentru a-i ajuta sa se relaxeze.
- Tine un jurnal al recunostintei. In vremurile pe care le traim, uneori ne lasam coplesiti de informatiile negative de la tot pasul si omitem lucrurile pozitive care ni se intampla. In fiecare seara, inainte de somn, scrie intr-o agenda 5 lucruri pentru care te simti recunoscator/recunoscatoare in ziua ce s-a incheiat; fie ca ai baut cafeaua preferata, ai vorbit cu prietena cea mai buna cateva minute sau te-ai plimbat in natura, fiecare zi aduce si momente de bucurie. Cu siguranta vei adormi cu zambetul pe buze.
Speram ca ideile noastre sa te ajute si pe tine sa ai un somn mai bun.
Dormi usor!